Pegasti badelj in njegove zdravilne lastnosti

Za pegasti badelj je znano, da se je v zdravilne namene uporabljal že v stari Grčiji pa tudi v Rimu. Poznan je po svojih razstrupljevalnih učinkih ter je posledično nepogrešljiv v boju proti maščobam, ki se nahajajo okoli jeter. Ne ščiti pa samo jeter, temveč ima sposobnost čiščenja telesa. Učinkovito podpira prebavo. Lahko trdimo, da je pegasti badelj izjemno učinkovito sredstvo proti zaprtju.

Sicer pa se pegasti badelj uvršča v družino nebinovk. Sama uporaba, kot smo že omenili, sega nazaj v zgodovino, uporabljali so ga ne samo v zdravilne, ampak tudi v prehranjevalne namene.

 

Zdravilna rastlina izhaja iz Sredozemlja

Izvor pegastega badlja je Sredozemlje. Nasploh pa ima tovrstna rastlina najraje sončna, suha in kamnita pobočja, robove poti, melišča ter pašnike. Uporabni so njeni plodovi, ki vsebujejo tri bistvene učinkovine. Slednje pod skupnim imenom imenujemo kot silimarin. Zanimivo pa je, da delovanje samega silimarina še zdaleč ni povsem pojasnjeno. V tem hipu so temeljito preučevani trije načini delovanja.

Prvi način delovanja pegastega badlja naj bi stimuliral sintezo proteinov. Posledično naj bi se pričele obnavljati jetrne celice. Drugi način je preprečevanje prehoda strupov skozi jetrne celice. Tretji pa je antioksidativno delovanje. Za vse tri načine je značilno, da delujejo preventivno na delovanje naših jeter.

 

Pri katerih težavah je pegasti badelj še posebej učinkovit

Za pegasti badelj je nasploh značilno, da je še posebej dobro učinkovit pri poškodbah jeter, pri virusnih okužbah, pri alkoholizmu, pri zastrupitvi z zeleno mušnico, pri nezaželenih učinkovinah nekaterih zdravil.

Raziskave kažejo, da pegasti badelj oziroma njegovo dodajanje lahko potencialno izboljšuje uravnavanje nivoja glukoze pri diabetesu. S svojim delovanjem pa prav tako pegasti badelj znižuje absorpcijo holesterola ter biosintezo litoproteinov. Slednje zlasti velja za vse tiste, ki imajo nealkoholno zamaščenost jeter.

Večinoma se pegasti badelj uporablja v obliki prahu ali pa semen. Mleta semena na primer lahko zaužijete skupaj z jogurtom.

Leave Comment